czwartek, 5 grudnia 2013

Rogaliki ze śliwkowymi powidłami

Jeśli chcesz zrobić bardzo smaczne rogaliki ze śliwkową konfiturą, przygotuj: 10 dekagramów drożdży, 6 łyżek cukru, 1 kilogram mąki,
4 jajka, 2 kostki margaryny, 250 mililitrów gęstej śmietany, słoik śliwkowych powideł i cukier puder do posypania rogalików.
1. Pokrusz drożdże w miseczce, dodaj do nich łyżkę cukru i rozetrzyj
je na papkę.
2. Przesiej mąkę do miski i zrób w niej dołek.
3. Wbij do dołka jajka, wsyp resztę cukru, dodaj pokrojoną na kawałki margarynę, gęstą śmietanę oraz papkę z drożdży i cukru.
4. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, połóż ją na talerzu, przykryj folią
i włóż przynajmniej na 3 godziny do lodówki.

5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i pokrój go na trójkąty.
6. Na każdy trójkąt nałóż górkę ze śliwkowych powideł i zwijaj tak, aby powstały rogaliki.
7. Ułóż je na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C.
8. Upieczone rogaliki możesz posypać cukrem pudrem.


Pozdrawiam!
Lamelia Szczęśliwa, właścicielka trzydziestu rogalików

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz