Piątek to dzień spraw
ważnych, a ja zamieszczam przepis na ciasto z rabarbarem. Dziwne? Nie... Bo czy
może być coś przyjemniejszego od rozmawiania o sprawach ważnych, jedząc ciasto
z rabarbarem i pijąc zimne mleko tuż obok chabrów?
Jeśli chcesz zrobić ciasto z rabarbarem, przygotuj: trzy szklanki mąki tortowej, trzy jajka od podwórkowej kury, szklankę cukru, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki oliwy, kruszonkę z pół kostki masła, ośmiu łyżek mąki i ośmiu łyżek cukru, rabarbar.
1. Umyj starannie jajka i wbij je do
misy miksera. Wsyp cukier
i miksuj tak długo, aż zmienią się w jednolitą papkę.
2. Dodaj przesianą mąkę, a także proszek do pieczenia. Wlej olej oraz maślankę i mieszaj tak długo, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Przelej ciasto na blaszkę wyłożoną folią aluminiową.
i miksuj tak długo, aż zmienią się w jednolitą papkę.
2. Dodaj przesianą mąkę, a także proszek do pieczenia. Wlej olej oraz maślankę i mieszaj tak długo, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Przelej ciasto na blaszkę wyłożoną folią aluminiową.
4. Posyp ciasto kawałkami rabarbaru i kruszonką.
5. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C
na 40 minut.
Pozdrawiam!
Lamelia Szczęśliwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz