Gorące truskawkowe szaszłyki są dla tych, którzy:
– biegali po kałużach
– wracali do domu w strugach deszczu
– zapomnieli parasoli i kaloszy
– chcą zjeść coś słodkiego, gorącego i truskawkowego
– lubią smak truskawek.
Jeśli chcesz wykonać truskawkowe szaszłyki, przygotuj: jajko
od podwórkowej kury, pół kubka mąki kukurydzianej, pół kubka mąki
pszennej, pół kubka mleka, pół kubka wody, czubatą łyżkę twarożku,
kilkanaście truskawek, kubek oliwy, cukier puder do posypania
naleśniczków.
1. Umyj
starannie jajko i wbije je do misy miksera. Dodaj mleko, twarożek,
wodę, obywa rodzaje mąki. Zmiksuj te składniki na gładkie ciasto. Odstaw
na pół godziny, aby ciasto dojrzało.
2. Umyj dokładnie truskawki. Usuń z nich szypułki i osusz owoce.
3. Wlej
do rondelka oliwę. Kiedy się rozgrzeje, delikatnie wkładaj do niej
truskawki uprzednio zamoczone w cieście naleśnikowym.Smaż truskawki ze
wszystkich stron na złoty kolor.
4.
Ostrożnie przełóż je na papierowe ręczniki, aby odciekł nadmiar
tłuszczu. Na każdy patyczek nałóż cztery złote truskawki i posyp je
cukrem pudrem.
Pozdrawiam truskawkowo!
Lamelia Szczęśliwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz