Czy można zjeść guziki? Można! Jeśli chcesz, Ty też możesz przygotować jadalne guziki.
1. Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i siekaj
je nożem tak długo, aż kawałki będą miały wielkość zielonego groszku
i oblepią się mąką.
2. Dodaj cukier, żółtka i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę.
Owiń ją folią spożywczą i włóż przynajmniej na godzinę do lodówki.
3. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na dość gruby placek.
Kieliszkiem wykrój kółka. Potem, używając słomki, zrób dwie lub
cztery dziurki w każdym ciasteczku.
4. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej folią aluminiową i włóż
do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 10-15 minut.
5. Kiedy ciasteczka wystygną, posyp je cukrem pudrem.
Pozdrawiam!
Lamelia Szczęśliwa, która zjadła dwa guziki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz