Ciocia Ela zgodziła się, bym zamieściła tutaj
jej przepis na zupę pomidorową. Jeśli macie ochotę posmakować tej pomidorówki,
przygotujcie następujące składniki:
- sześć dużych dojrzałych ogrodowych pomidorów
- cebulę
- marchewkę
- pietruszkę
- kawałek selera
- kawałek pora
- czubatą łyżkę masła
- dwie szklanki wody mineralnej
- sól, pieprz, cukier
- duży naleśnik usmażony z ciasta, do którego należy dodać łyżkę drobno posiekanej bazylii lub natki pietruszki.
1. Umyjcie dokładnie seler, marchewkę i pietruszkę, obierzcie je skórki i zetrzyjcie na tarce z dużymi oczkami. Oczyśćcie pora, usuwając zeschłe liście, umyjcie go i pokrójcie na talarki.
2. Obierzcie ze skórki pomidory i pokrójcie je na małe kawałki.
3. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w drobną kostkę. W rondlu rozpuście masło, uważając, aby się nie przypaliło. Wrzućcie cebulę i podsmażajcie ją chwilę, by stała się szklista.
4. Dorzućcie pozostałe warzywa i podsmażajcie na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Dodajcie pomidory i jeszcze przez chwilę podgrzewajcie zawartość garnka.
- sześć dużych dojrzałych ogrodowych pomidorów
- cebulę
- marchewkę
- pietruszkę
- kawałek selera
- kawałek pora
- czubatą łyżkę masła
- dwie szklanki wody mineralnej
- sól, pieprz, cukier
- duży naleśnik usmażony z ciasta, do którego należy dodać łyżkę drobno posiekanej bazylii lub natki pietruszki.
1. Umyjcie dokładnie seler, marchewkę i pietruszkę, obierzcie je skórki i zetrzyjcie na tarce z dużymi oczkami. Oczyśćcie pora, usuwając zeschłe liście, umyjcie go i pokrójcie na talarki.
2. Obierzcie ze skórki pomidory i pokrójcie je na małe kawałki.
3. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w drobną kostkę. W rondlu rozpuście masło, uważając, aby się nie przypaliło. Wrzućcie cebulę i podsmażajcie ją chwilę, by stała się szklista.
4. Dorzućcie pozostałe warzywa i podsmażajcie na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Dodajcie pomidory i jeszcze przez chwilę podgrzewajcie zawartość garnka.
pomidorówka cioci Eli |
5. Wlejcie dwa kubki wody do
rondla, dodajcie sól, pieprz i cukier. Zagotuj zupę. Kiedy trochę przestygnie zmiksujcie
ją.
6. Pokrójcie naleśnik na prostokąciki.
7. Wlejcie do miseczek zupę i posypcie naleśnikowymi prostokątami.
Pozdrawiamy z werandy i zanurzamy łyżki w miseczkach wypełnionych po brzegi zupą pomidorową!
Lamelia Szczęśliwa i ciocia Ela Paprocka, miłośniczki pomidorówki
6. Pokrójcie naleśnik na prostokąciki.
7. Wlejcie do miseczek zupę i posypcie naleśnikowymi prostokątami.
Pozdrawiamy z werandy i zanurzamy łyżki w miseczkach wypełnionych po brzegi zupą pomidorową!
Lamelia Szczęśliwa i ciocia Ela Paprocka, miłośniczki pomidorówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz