Przygotuj: dwa kubki pszennej mąki, sześć jajek, kubek cukru pudru, pięć
czubatych łyżek gęstego majonezu, dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, olejek
waniliowy, cukier waniliowy, tłuszcz i bułkę tartą do wysmarowania.
1. Umyj starannie jajka pod bieżącą wodą. Żółtka mieść w misie miksera, a białka w garnku.
2. Dodaj do żółtek cukier, cukier waniliowy i miksuj je tak długo,
aż powstanie gładka masa. Następnie dodaj do masy majonez oraz olejek waniliowy i jeszcze przed dwie minuty miksuj składniki ze sobą. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski.
3. Następnie dodawaj partiami przesiane składniki do
majonezowej masy, nie przerywając miksowania. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj
ją do masy i delikatnie drewnianą łyżką połącz masę z puszystą pianą.
4. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą foremki. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 40 minut.
Pozdrawiam wiosennie!
Lamelia Szczęśliwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz