Przygotuj: dwa kubki
pszennej mąki, sześć jajek, kubek cukru pudru, pięć czubatych łyżek gęstego
majonezu, dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, olejek waniliowy, cukier
waniliowy, tłuszcz i bułkę tartą do wysmarowania.
1. Umyj starannie jajka pod bieżącą wodą. Żółtka mieść w misie miksera, a białka w garnku.
2. Dodaj do żółtek cukier, cukier waniliowy i miksuj je tak długo,
aż powstanie gładka masa. Następnie dodaj do masy majonez oraz olejek waniliowy i jeszcze przed dwie minuty miksuj składniki ze sobą. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski.
3. Następnie
dodawaj partiami przesiane składniki do majonezowej masy, nie przerywając miksowania.
Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj ją do masy i delikatnie drewnianą łyżką
połącz masę z puszystą pianą.
4. Przełóż
ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki. Wstaw do
nagrzanego do 180°C piekarnika na około30 minut.
Pozdrawiam wiosennie!
Lamelia Szczęśliwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz