Jeśli chcesz zrobić i zjeść kruche jajeczko, przygotuj: kostkę masła, dwa czubate kubki mąki pszennej, trzy czwarte kubka cukru pudru, cztery żółtka.
1. Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i siekaj je nożem tak długo, aż kawałki będą miały wielkość zielonego groszku i oblepią się mąką.
2. Dodaj cukier, żółtka i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż przynajmniej na godzinę do lodówki.
3. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na placek i wykrój z niego jajka. Ułóż je na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wstaw blaszkę
do piekarnika nagrzanego do temperatury 210°C na około 15 minut.
Pozdrawiam i biegnę do kuchni.
Lamelia Szczęśliwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz