czwartek, 3 października 2013

Czwartek z jadalnymi motylami

Motyle są piękne i smaczne. Prawda?


Przygotuj: dwa kubki pszennej mąki, kostkę masła, pół kubka cukru pudru, pół kubka zmielonych migdałów, cztery żółtka od podwórkowej kury.

1. Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i siekaj je nożem tak długo, aż kawałki będą miały wielkość zielonego groszku.

2. Dodaj cukier, żółtka, zmielone migdały i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż przynajmniej na godzinę do lodówki.

3. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na placek. Foremką wykrój motylki.

4. Ciasteczka ułóż na wyłożonej folią aluminiową blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na około 10-15 minut.



Pozdrawiam!

Lamelia Szczęśliwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz