czwartek, 27 marca 2014

Zupa porowa

Dzisiaj zjem zupę porową.

Składniki:
dwa duże pory, marchewka, pietruszka, łyżka masła, cztery łyżki śmietanki, szczypta białego pieprzu, odrobina gałki muszkatołowej, szczypta soli, dwie szklanki wody.

1. Myję starannie warzywa pod bieżącą wodą. Marchewkę
i pietruszkę obieram ze skórki i kroję na dość duże kawałki.
Z pora usuwam uschnięte liście i kroję go na krążki.

2. Wlewam do garnka wodę i zaczynam podgrzewać. Kiedy woda zacznie wrzeć, delikatnie wkładam marchewkę i pietruszkę. Gotuję 10 minut.

3. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaje pokrojone pory
i podsmażam kilka minut na małym ogniu. Przekładam je do rondelka i za pomocą blendera zamieniam w papkę.

4.
Wyjmuje z garnka kawałki marchewki i pietruszki. Dodaję do wywaru papkę z porówi gotuję około 10 minut.

5
. Wsypuję odrobinę gałki muszkatołowej, sól i odrobinę świeżo zmielonego białego pieprzu. Na końcu dodaję śmietankę.

6. Wlewam zupę na talerz i ozdabiam grzankami z bułki razowej lub pszennej.

Pozdrawiam!
Lamelia Szczęśliwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz