czwartek, 24 kwietnia 2014

Wiosenne zające



Przygotuj: dwa kubki pszennej mąki, sześć jajek, kubek cukru pudru, pięć czubatych łyżek gęstego majonezu, dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, olejek waniliowy, cukier waniliowy, tłuszcz i bułkę tartą do wysmarowania.


1.
Umyj starannie jajka pod bieżącą wodą. Żółtka mieść w misie miksera, a białka w garnku.

2. Dodaj do żółtek cukier, cukier waniliowy i miksuj je tak długo,
aż powstanie gładka masa. Następnie dodaj do masy majonez oraz olejek waniliowy i jeszcze przed dwie minuty miksuj składniki ze sobą. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski.

3. Następnie dodawaj partiami przesiane składniki do majonezowej masy, nie przerywając miksowania. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj ją do masy i delikatnie drewnianą łyżką połącz masę z puszystą pianą.

4. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około30 minut.

Pozdrawiam wiosennie!

Lamelia Szczęśliwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz