piątek, 16 maja 2014

Ciasto z rabarbarem


Piątek to dzień spraw ważnych, a ja zamieszczam przepis na ciasto z rabarbarem. Dziwne? Nie... Bo czy może być coś przyjemniejszego od rozmawiania o sprawach ważnych, jedząc ciasto z rabarbarem i pijąc zimne mleko tuż obok chabrów?





Jeśli chcesz zrobić ciasto z rabarbarem, przygotuj:
trzy szklanki mąki tortowej, trzy jajka od podwórkowej kury, szklankę cukru, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki oliwy, kruszonkę z pół kostki masła, ośmiu łyżek mąki i ośmiu łyżek cukru, rabarbar.

1. Umyj starannie jajka i wbij je do misy miksera. Wsyp cukier
i miksuj tak długo, aż zmienią się w jednolitą papkę.

2. Dodaj przesianą mąkę, a także proszek do pieczenia. Wlej olej oraz maślankę i mieszaj tak długo, aż powstanie gładkie ciasto.

3. Przelej ciasto na blaszkę wyłożoną folią aluminiową.

4. Posyp ciasto kawałkami rabarbaru i kruszonką.

5. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C
na 40 minut.

Pozdrawiam!

Lamelia Szczęśliwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz