czwartek, 29 maja 2014

Deszczowe truskawki

Gorące truskawkowe szaszłyki są dla tych, którzy:
– biegali po kałużach
– wracali do domu w strugach deszczu
– zapomnieli parasoli i kaloszy
– chcą zjeść coś słodkiego, gorącego i truskawkowego
– lubią smak truskawek.


Jeśli chcesz wykonać truskawkowe szaszłyki, przygotuj:
jajko od podwórkowej kury, pół kubka mąki kukurydzianej, pół kubka mąki pszennej, pół kubka mleka, pół kubka wody, czubatą łyżkę twarożku, kilkanaście truskawek, kubek oliwy, cukier puder do posypania naleśniczków.

1. Umyj starannie jajko i wbije je do misy miksera. Dodaj mleko, twarożek, wodę, obywa rodzaje mąki. Zmiksuj te składniki na gładkie ciasto. Odstaw na pół godziny, aby ciasto dojrzało.

2. Umyj dokładnie truskawki. Usuń z nich szypułki i osusz owoce.

3. Wlej do rondelka oliwę. Kiedy się rozgrzeje, delikatnie wkładaj do niej truskawki uprzednio zamoczone w cieście naleśnikowym.Smaż truskawki ze wszystkich stron na złoty kolor.

4. Ostrożnie przełóż je na papierowe ręczniki, aby odciekł nadmiar tłuszczu. Na każdy patyczek nałóż cztery złote truskawki i posyp je cukrem pudrem.

Pozdrawiam truskawkowo!

Lamelia Szczęśliwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz