czwartek, 5 września 2013

Czwartek z ciastem dyniowym


Dzisiaj upiekłam ciasto z dyni z daktylami.
Ty też możesz takie upiec.
 


Przygotuj: półtorej szklanki dyni piżmowej startej na drobnej tarce, szklankę mąki pszennej, pół szklanki cukru trzcinowego, pół szklanki oleju rzepakowego, łyżeczkę proszku do pieczenia, dziesięć suszonych daktyli, trzy jajka od kury podwórkowej.
1. Umyj starannie jajka i wbij je do miseczki.
2. Wsyp do miski dynię piżmową, przesianą mąkę, proszek
do pieczenia, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, dodaj jajka, suszone daktyle pokrojone na małe kawałki i wszystko starannie wymieszaj drewnianą łyżką.
3. Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej foremki i wstaw do nagrzanego do temperatury do 180°C piekarnika na około 35-40 minut.
4. Upieczone ciasto wyjmij z foremki i pokrój na kawałki.

Pozdrawiam z kuchni!

Lamelia Szczęśliwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz