czwartek, 19 września 2013

Czwartek z frytkami z cukinii

Kto raz zrobi frytki z cukinii i je zje, będzie je robił już zawsze, zwłaszcza wtedy, kiedy królują cukinie.

Cukiniowe frytki z prowansalską nutką
Przygotuj: cukinię, łyżkę oleju, sól, zioła prowansalskie.

1. Umyj starannie cukinię.
2. Pokrój ją w paski, posmaruj oliwą, posyp solą i ziołami prowansalskimi.
3. Ułóż je na blaszce wyłożonej pergaminem i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 210°C na około 15 minut.



Cukiniowe frytki z pistacjową posypką
Przygotuj: cukinię, łyżkę oleju, sól, zielony pieprz, posiekane pistacje.

1. Umyj starannie cukinię.
2. Pokrój ją w paski, posmaruj oliwą, posyp solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekanymi pistacjami.
3. Ułóż je na blaszce wyłożonej pergaminem i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 210°C na około 15 minut.

Pozdrawiam i zmykam, bo frytki czekają.


Lamelia Szczęśliwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz