czwartek, 1 sierpnia 2013

Czwartek z tartą ze szpinakiem

Jeśli chcecie się dowiedzieć, jak przygotowuję tartę ze szpinakiem, uważnie przeczytajcie przepis zamieszczony poniżej.

Składniki: niepełna szklanka mąki pszennej, łyżka mąki pełnoziarnistej, pół kostki zimnego masła, opakowanie mrożonych liści szpinaku, cztery jajka od podwórkowej kury, trzy czwarte szklanki śmietanki, kostka sera typu feta, kilkanaście rodzynek, cebula, łyżka oleju rzepakowego, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli, szczypta zielonego pieprzu.

1. Jajka myję starannie pod bieżącą wodą i wbijam je do miseczki.

2. Przesiewam mąkę na stolnicę i dodaję pokrojone maso. Siekam je nożem tak długo, aż kawałki będą miały wielkość groszku i oblepią się mąką. Dodaję jajko, szczyptę soli i szybko zagniatam ciasto.

3. Formuję z niego kulę, kładę ją na talerzu i wstawiam na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciasto wylepiam formę. Nakłuwam je widelcem i wstawiam do nagrzanego do temperatury 200° C piekarnika na 15 minut.

4. Mrożony szpinak wkładam do rondla z grubym dnem i podgrzewam na małym ogniu, aż woda odparuje.

5. Obieram cebulę, kroję ją w drobna kostkę i smażę na łyżce oleju rzepakowego, aż będzie miała zloty kolor.

6. Dodaję do niej szpinak i podsmażam go kilka minut. Przekładam szpinak do miski, dodaję uprzednio starannie umyte jajka, śmietankę, pół kostki rozdrobnionego sera typu feta, sól, zielony pieprz, gałkę muszkatołową i starannie mieszam zawartość miski.

7.
Upieczone ciasto smaruję grubą warstwą zielone papki. Układam na niej kosteczki sera i rodzynki.

8. Wstawiam formę do nagrzanego do temperatury 180° C piekarnika na około 20 minut.

Pozdrawiam i biegnę zjeść kawałek zimnej tarty ze szpinakiem.

Lamelia, która lubi także tartę ze szpinakiem posypaną prażonymi piniowymi orzeszkami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz