czwartek, 15 sierpnia 2013

Czwartek z torcikiem bezowym z bitą śmietaną i granatami

Dzisiaj wstałam o świcie i zrobiłam coś bardzo słodkiego.

Jeśli chcesz, Ty też możesz przygotować ten rozpływający się
w buzi smakołyk.

Przygotuj: cztery białka, szklankę drobnego cukru, dwa granaty
i kubek kremówki.



1. Wlej białka do misy miksera i ubij je na sztywną pianę.

2. Dodaj do niej partiami cukier, nadal ubijając, aż powstanie gęsta, gładka i lśniąca masa.

3. Przełóż masę na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, formując grube koło z lekkim wgłębieniem na środku.

4. Włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 100°C
na około dwie godziny.

5. Wlej kremówkę do misy miksera i ubij ją na sztywną pianę.

6. Przełóż bitą śmietanę na bezowy krążek.

7. Umyj starannie granaty, przekrój, wyjmij z nich kuleczki i posyp nimi bitą śmietanę.





Pozdrawiam!

Lamelia Szczęśliwa, która zjadała już jeden spory kawałek tortu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz