czwartek, 8 sierpnia 2013

Czwartek z pomidorówką

Ciocia Ela zgodziła się, bym zamieściła tutaj jej przepis na zupę pomidorową. Jeśli macie ochotę posmakować tej pomidorówki, przygotujcie następujące składniki:
- sześć dużych dojrzałych ogrodowych pomidorów
- cebulę
- marchewkę
- pietruszkę
- kawałek selera
- kawałek pora
- czubatą łyżkę masła
- dwie szklanki wody mineralnej
- sól, pieprz, cukier
- duży naleśnik usmażony z ciasta, do którego należy dodać łyżkę drobno posiekanej bazylii lub natki pietruszki.                                                                             

1. Umyjcie dokładnie seler, marchewkę i pietruszkę, obierzcie je skórki i zetrzyjcie na tarce z dużymi oczkami. Oczyśćcie pora, usuwając zeschłe liście, umyjcie go i pokrójcie na talarki.

2. Obierzcie ze skórki pomidory i pokrójcie je na małe kawałki.

3. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w drobną kostkę. W rondlu rozpuście masło, uważając, aby się nie przypaliło. Wrzućcie cebulę i podsmażajcie ją chwilę, by stała się szklista.

4. Dorzućcie pozostałe warzywa i podsmażajcie na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Dodajcie pomidory i jeszcze przez chwilę podgrzewajcie zawartość garnka.


pomidorówka cioci Eli
5. Wlejcie dwa kubki wody do rondla, dodajcie sól, pieprz i cukier. Zagotuj zupę. Kiedy trochę przestygnie zmiksujcie ją.

6. Pokrójcie naleśnik na prostokąciki.

7. Wlejcie do miseczek zupę i posypcie naleśnikowymi prostokątami.

Pozdrawiamy z werandy i zanurzamy łyżki w miseczkach wypełnionych po brzegi zupą pomidorową!

Lamelia Szczęśliwa i ciocia Ela Paprocka, miłośniczki pomidorówki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz