czwartek, 29 sierpnia 2013

Czwartek z jadalnymi guzikami

Czy można zjeść guziki? Można!  Jeśli chcesz, Ty też możesz przygotować jadalne guziki. 


Przygotuj: kostkę masła, półtora kubka pszennej mąki, pół kubka krupczatki, cztery żółtka, czubatą łyżkę cukru pudru, cukier puder do posypania ciastek. 

1. Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i siekaj
je nożem tak długo, aż kawałki będą miały wielkość zielonego groszku
i oblepią się mąką. 

2. Dodaj cukier, żółtka i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę.
Owiń ją folią spożywczą i włóż przynajmniej na godzinę do lodówki. 

3.
Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na dość gruby placek.
Kieliszkiem wykrój kółka. Potem, używając słomki, zrób dwie lub
cztery dziurki 
w każdym ciasteczku. 
4. 
Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej folią aluminiową i włóż
do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 10-15 minut.

5. 
Kiedy ciasteczka wystygną, posyp je cukrem pudrem. 


Pozdrawiam!
Lamelia Szczęśliwa, która zjadła dwa guziki.  


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz